Deser a’la tiramisu z truskawkami

Prosty, elegancki, zachwycający świeżością – taki właśnie jest deser, który mając nadmiar truskawek przygotowałam w ostatni weekend. Odwiedzała mnie Mama, która jest wielką fanką tiramisu i z myślą o niej zakupilam wszystkie potrzebne produkty aby szybko ukręcić najlepsze, puszyste tiramisu ale przy okazji kupiłam też 2 kilogramy truskawek i jak już napełniliśmy nimi brzuchy, zrobiliśmy koktajl, mus i ciasto ucierane postanowiłam resztę dodać do tiramisu. W tym wpisie znajdziecie przepis na tiramisu z jagodami – też cudownie pyszne (dla odmiany to ulubiony deser Katarzyny). Tiramisu z truskawkami także zyskało wiernych fanów więc jeśli jesteście miłośnikami smaku kawy i letnich owoców zróbcie koniecznie!

truskawkowe tiramisu

Składniki na formę 23×17 cm:

~ 250 g serka mascarpone
~ 200 ml śmietanki 30%
~ 18 sztuk podłużnych biszkoptów ladyfingers
~ 3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
~ 200 ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy
~ 30 ml amaretto lub słodkiego białego wina
~ 250 g truskawek
~ 30 g starttej gorzkiej lub mlecznej czekolady
~ kilka listków świeżej mięty

1

Schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą miksera na sztywno, dodajemy cukier, następnie dodajemy po łyżce mascarpone i krótko miksujemy – tylko do połączenia się składników, na koniec dodajemy amaretto i ponownie krótko miksujemy aby uzyskać gładki, zwarty krem.

2

Biszkopty moczymy w przestudzonej kawie i układamy jedną warstwę na dnie naczynia, na biszkopty wykładamy połowę masy śmietanowo-serowej, posypujemy wierzch startą czekoladą, układamy połowę pociętych w plasterki truskawek, posypujemy posiekaną mięta i ponownie układamy warstwę biszkoptów nasączonych kawą i masy śmietanowo- serowej, posypujemy czekoladą i wykładamy na wierzch pokrojone w ćwiartki truskawki oraz miętę.

3

Całość chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny. Możemy też układać deser w pucharkach.

deser z truskawkami

tiramisu z truskawkami