Tarta z borówkami/jagodami

Czy może być coś lepszego niż ciasto z letnimi owocami? Właściwie latem tak niewiele trzeba, żeby szybko wyczarować coś prostego i pysznego. Tym razem miałam ochotę na kruchą tartę z delikatnym kremem, a że akurat zostaliśmy obdarowani borówkami amerykańskimi, tym razem to one dzielnie spoczęły na wierzchu ciasta. Dodatkowo wiedząc, że tartę będzie konsumować miłośniczka kokosowych smaków i Malibu, wzbogaciłam je o kokosowy twist. I wiecie co? To było doskonałe połączenie, co więcej jeśli użyjecie leśnych jagód smak będzie jeszcze bardziej intensywny. PYCHA!

tarta z borówkami

Składniki na formę o średnicy 27 cm:

Na ciasto:

~ 1,5 szklanki mąki pszennej
~ 125 g masła
~ 1,5 łyżki cukru pudru
~ 50 ml lodowatej wody
~ 1 żółtko

Na nadzienie:

~ 250 g borówek amerykańskich lub jagód
~ szklanka mocno schłodzonej śmietany 36%
~ 100 gramów serka mascarpone
~ 30 ml likieru Malibu (opcjonalnie)
~ 50 g wiórków kokosowych
~ cukier puder do dekoracji

1

Zaczynamy od przygotowania kruchego, słodkiego spodu: mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je z mąką i cukrem na małe kawałki, dodajemy żółtko, zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej pół godziny.

2

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyjmujemy z lodówki schłodzone kruche ciasto, które rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Następnie, umieszczamy ciasto w formie, dociskając je palcami do brzegów naczynia i za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta, wystający poza brzegi. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut – pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru, studzimy.

3

Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy mascarpone i Malibu, krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy krem łyżką.

4

Na wystudzonym spodzie tarty, za pomocą łyżki rozkładamy krem, układamy na nim borówki i posypujemy całość cukrem pudrem. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.

tarta z jagodami

tarta z borówkami