Mini serniczki bananowe z solonym karmelem
Serniki, serniczki, ser, ser w każdej postaci – uwielbiam. Kiedyś Katarzyna upiekła sernik bananowy – był przepyszny. Swego czasu namiętnie robiłam Banofee – ciasteczkowy spód, karmel, banany i bita śmietana – wyjątkowo niefotogeniczne ciasto, dlatego wciąż nie ma go na blogu 😉 Postanowiłam zatem połączyć banofee, sernik i w ten sposób powstał dzisiejszy przepis. A mini serniczki mają tę podstawową zaletę, że można je zabrać ze sobą wszędzie i jeść bez talerzyków, widelczyków a słodycz przełamana solą morską przyjemnie szczypie w język. Stały się u nas hitem jednej z noworocznych imprez, polecam gorąco!
Składniki na 12 sztuk:
Na spód:
~ 150 g ciastek z czekoladą (użyłam Digestive)
~ 50 g masła
Na masę serową:
~ 0,5 kg twarogu sernikowego
~ 1/4 szklanki cukru
~ 2 łyżki budyniu bananowego lub waniliowego lub mąki ziemniaczanej
~ 2 jajka (rozmiar M)
~ 2 mocno dojrzałe banany
Na karmel:
~ 0.5 szklanki białego cukru
~ 25 g masła
~ 0.5 szklanki śmietany 30%
~ duża szczypta soli morskiej + sól do dekoracji
Składniki, jeśli nie zaznaczono inaczej, powinny być w temperaturze pokojowej
1
Przygotowujemy spód – masło rozpuszczamy, ciasteczka kruszymy w blenderze na piasek, mieszamy z masłem, odstawiamy.
2
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni przy grzaniu góra-dół i przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z cukrem oraz budyniem, rozgniatamy widelcem banany, i razem z jajkami dodajemy do masy serowej, miksujemy do połączenia się składników.
3
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je równomiernie przygotowaną wcześniej masą ciasteczkową, na tak przygotowane spody wylewamy masę serową, całość wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, pieczemy około 30 minut.
4
Studzimy przez godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie w temperaturze pokojowej. Całość chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin.
5
W międzyczasie przygotowujemy solony karmel. Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier ustawiamy średnią moc palnika i czekamy aż cukier zamieni się w brązowy karmel – nie mieszamy, nie dotykamy, cierpliwie czekamy aż najpierw boki, a potem cała reszta zaczną nabierać złotego koloru, równocześnie uważając aby karmel się nie przypalił.
6
Gdy cukier ma już piękny złoty kolor dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy (uwaga może pryskać!). Na koniec dodajemy jeszcze śmietanę, energicznie mieszamy całość, dodajemy sól, podgrzewamy 2 minuty i nasz sos jest gotowy.
7
Schłodzone serniczki polewamy karmelem a przed podaniem dekorujemy solą morską.