Kokosowa owsianka

Jakiś czas temu w ramach współpracy z firmą Łowicz zostałam poproszona o przygotowanie przepisu na śniadanie. Jestem wielką fanką owsianek – zmieniając dodatki można mieć codziennie inne pyszne śniadanie. Tym razem zamiast owoców dodałyśmy dżem Łowicz. Nie pamiętam kiedy ostatnio zdarzyło mi się kupić dżem w sklepie – zwykle sama robię takie przetwory, gdyż dżemy sklepowe są dla mnie za słodkie, rzadko mają dobry (czyt. krótki) skład no i jakimś sposobem w większości są słodzone dodatkowo syropem glukozowo-fruktozowym. Dżem firmy Łowicz miło mnie pod tym względem zaskoczył – do przygotowania 100g produktu Łowicz 100% extra gładki morela mango zużyto 55g moreli i 45g mango. Produkt nie zawiera dodatkowego cukru, bo zastąpiono go zagęszczonym sokiem jabłkowym. Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu ten o smaku maliny oraz czarnej porzeczki, Sonia pokochała ten, który jest w przepisie, bo jak mówi fajnie szczypie w język 😉 Tak czy inaczej jeśli dżem to tylko dobry, jeśli inne dodatki to możliwości macie mnóstwo – od owoców po czekoladę – pamiętajcie śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, zadbajcie żeby było zdrowe i pożywne!

Składniki na 2 porcje:

~ 400 ml mleka kokosowego
~ 250 ml mleka krowiego 2% lub wody
~ 50 gramów płatków owsianych
~ 2 łyżki wiórków kokosowych
~ 4 łyżki extra gładkiego 100% z owoców morela mango Łowicz

1

Na początek przygotowujemy wiórki, na suchej patelni prażymy je aż uzyskają złoty kolor, przekładamy do miseczki.

2

Mleko lub wodę, mleko kokosowe, płatki owsiane umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty ciągle mieszając.

3

Przelewamy owsiankę do miseczek, na środku kładziemy po 2 łyżki extra gładkiego 100% z owoców morela mango Łowicz, całość posypujemy uprażonymi wcześniej wiórkami kokosowymi i natychmiast podajemy.

kokosowa owsianka