Kawowo-orzechowy tort bezowy z karmelem

Czysta, przesłodka rozpusta. Tylko na wyjątkowe okazje! Dla miłośników bezy i kawowo-orzechowych klimatów. Smak, który na długo pozostaje w pamięci i w ustach, choć ze względu na ekstremalną słodycz nie da się zjeść na raz zbyt dużo (może to i dobrze). Jeśli tak jak ja kochacie torty bezowe typu Pavlova czy też po prostu desery z bezą nie macie wyboru – po prostu musicie go upiec. Tort idealnie nadaje się do świętowania wyjątkowych okazji, wyrzuty sumienia wtedy jakby mniejsze 😉

tort kawowo-orzechowy

Składniki:

Na blaty bezowe:
~ 6 białek z jajek o rozmiarze L w temperaturze pokojowej
~ 1,5 szklanki cukru pudru
~ 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
~ garść orzechów laskowych
~ 1 łyżka soku z cytryny

Na krem:
~ 1 szklanka śmietanki 30%
~ 250 g serka mascarpone
~ 200 g masy krówkowej
~ ½ szklanki orzechów włoskich
~ szczypta soli
~ 30 ml świeżo zaparzonej kawy

1

Przygotowanie tortu zaczynamy od bezy, którą najlepiej upiec dzień wcześniej. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie ciągle miksując, partiami dodajemy cukier puder, cukier trzcinowy i sok z cytryny – miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.

2

Na koniec dodajemy posiekane orzechy laskowe, całość delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg o średnicy 23 cm i wykładamy połowę masy z białek, analogicznie postępujemy z drugą połową masy. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy blaty około 1,5-2 godzin z grzaniem góra-dół.

3

Blaty bezowe zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku na co najmniej 2 godziny.

4

Gdy blaty przestygną przygotowujemy krem – parzymy i studzimy kawę, na suchej patelni prażymy porzechy włoskie aż będą złociste. Następnie ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy do niej po łyżce mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników, na koniec dodajemy masę krówkową, odkładając wcześniej 2-3 łyżki i przestudzoną kawę, ponownie miksujemy, tylko do połączenia się składników. Do kremu dorzucamy uprażone wcześniej i przestudzone posiekane orzechy włoskie, całość delikatnie mieszamy.

5

Przed podaniem przekładamy blaty bezowe kremem, podgrzewamy masę krówkową ze szczyptą soli aż zrobi się płynna i za pomocą łyżeczki polewamy nią wierzch bezy tworząc fantazyjne esy-floresy, odstawiamy w chłodne miejsce aby krem lekko stężał.

tort kawowo-orzechowy2