Gęś pieczona na puree selerowym z orzechami

Już 6 listopada startuje VII edycja, organizowanej przez polski oddział Slow Food akcji Gęsina na św. Marcina. W 2015 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie do 13 grudnia. Wszystkie restauracje biorące udział w akcji w czasie jej trwania na swych witrynach oznaczone będą logiem, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów z gęsiną w roli głównej. Zachęcam Was gorąco do przygotowania gęsiny we własnej kuchni. To pyszne i zdrowe, cenione na świecie mięso daje nieograniczone możliwości. A ja dziś mam dla Was przepis na pierś z gęsi marynowaną w piwie z puree z selera i orzechów. W sam raz na świąteczny obiad.

gęś pieczona z puree z selera i orzechów włoskich

Składniki dla 2 osób:

~ pierś z gęsi
~ 0.5 szklanki piwa jęczmiennego
~ 1 łyżeczka suszonego tymianku
~ 1 łyżeczka suszonego majeranku
~ 2 ząbki czosnku
~ świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Na puree:

~ 1 duży seler korzeniowy
~ 1 łyżka masła
~ sól, pieprz
~ garść orzechów włoskich

1

Pierś z gęsi pomijając skórę solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem i majerankiem, układamy w naczyniu skórą do góry i zalewamy piwem, odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie ocieplamy mięso do temperatury pokojowej, następnie nacinamy skórę na krzyż, uważając aby nie uszkodzić mięsa. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem.

2

Na suchej i zimnej patelni układamy pierś skórą do dołu, i rozgrzewamy na średnim ogniu aby cały tłuszcz się wytopił, smażymy do momentu aż skórka nabierze złotego koloru, a następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy około minuty.

3

Mięso bez tłuszczu przekładamy do żaroodpornej formy skórą do góry i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z grzaniem góra dół na 10-12 minut, aby uzyskać średni stopień wysmażenia.

4

Następnie wykładamy mięso na deskę i przykrywamy folią aluminiową, zostawiając na 10 minut aby wszystkie soki się rozeszły.

5

Przygotowujemy puree z selera – pokrojone w kostkę warzywo zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy do miękkości w międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy, uważając, aby się nie przypaliły.

6

Gdy seler jest miękki odcedzamy wodę, dodajemy gałkę, masło i całość miksujemy blenderem na gładki mus, następnie dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Pierś gęsi kroimy w cienkie plastry, podajemy z puree selerowo-orzechowym.