Zielone smoothie banan-pomarańcza-szpinak

Zielone koktajle nie przestają mi smakować, o tej porze roku cieszą oczy soczystą zielenią. Co rusz odkrywam nowe kombinacje smakowe. Szklanka z zieloną zawartością jest naprawdę uzależniająca. Dziś trochę egzotyki zielone smoothie w wersji wegańskiej a dodatkowo bez dodatku cukru, bo słodyczy nadają banan i daktyle. Proteinowa bomba na dobry początek dnia – polecam gorrrąco!

DSC_0087m

Składniki na 2 porcje:

~ 2 szklanki świeżego szpinaku lub jarmużu
~ 1 banan
~ 1/4 szklanki migdałów bez skórki
~ 1/2 pomarańczy
~ 1/4 szklanki mleka migdałowego lub wody kokosowej
~ 3 daktyle

1

Pomarańczę, migdały, daktyle i 3 łyżki mleka miksujemy na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się połączą, zwiększamy obroty i miksujemy około 2 minuty aż masa przestanie być ziarnista.

2

Dodajemy banana, szpinak lub jarmuż, pozostałe mleko migdałowe lub wodę kokosową i ewentualnie lód, miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.

green smoothie

DSC_0097m