Pierś z indyka faszerowana morelami i tymiankiem

Dziś proponuję Wam indyka faszerowanego morelami, jeśli lubicie schab ze śliwką, polubicie także tę wariację na temat mięso+owoce. Indyk doskonale smakuje na ciepło, jako danie obiadowe, a także na zimno, jako dodatek do sałatki czy chleba. Do tego jest bezproblemowy w przygotowaniu i świetnie wygląda na talerzu, będzie doskonałą alternatywą dla tych z Was, którzy ciężkim, pieczystym mięsom mówią zdecydowane „Nie”.

pierś z indyka z morelami

Składniki dla 6 osób:

~ 800 g filetu z indyka
~ 2 łyżki miodu
~ listki z 4 gałązek tymianku
~ 4 łyżki oliwy
~ suszone morele
~ 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
~ sól i pieprz do smaku
~ 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
1

Mięso kroimy ostrym nożem wzdłuż, zostawiając na dłuższym boku około centymetr i rozkładamy. Rozbijamy tłuczkiem w taki sposób aby uzyskać kształt prostokąta.

2

Mieszamy miód, oliwę, tymianek, sól, pieprz i chili. Tak przygotowaną mieszanką starannie smarujemy mięso z obu stron.

3

Morele układamy wzdłuż krótszego brzegu, w taki sposób, aby lekko zachodziły na siebie, posypujemy jeszcze odrobiną świeżego tymianku.

4

Roladę zwijamy, a następnie wiążemy dookoła aby się nie rozpadła.

5

Zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50-60 minut, 10 minut przed końcem rozwijamy folię aby góra ładnie się zarumieniła.