Muffiny z makiem i pomarańczą
Grudzień sprzyja świątecznemu pieczeniu, każdy pretekst jest dobry aby przygotować ciasteczka, pierniczki czy muffinki. Na jedno z rodzinnych spotkań postanowiłam przygotować muffiny, które to z zasady nie są zbyt pracochłonne, a zawsze wywołują uśmiech na twarzach dużych i małych. Aby podkreślić ich świąteczny charakter dodałam pomarańczę i mak, a całość ozdobiłam pysznym pomarańczowym kremem. Muffinki są wilgotne i uroczo piegowate, a do tego pyszne, ciężko poprzestać tylko na jednej 🙂
Składniki na 12 sztuk:
Na muffiny
~ 3/4 szklanki mleka
~ 2,5 szklanki mąki pszennej
~ 3/4 szklanki cukru
~ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 125 g rozpuszczonego masła
~ 2 jajka
~ skórka i sok z połówki pomarańczy
~ 3 łyżki suchego maku
Na krem
~ 125 g serka mascarpone
~ skórka i sok z połówki pomarańczy
~ 4 łyżki cukru pudru
1
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni przy grzaniu góra-dół, mak wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić na 10 minut.
2
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać mieszankę mleka i maku, pozostałe mleko, masło, jajka, sok i skórkę z pomarańczy i delikatnie wymieszać wszystko łyżką.
3
Ciasto rozłożyć w papilotkach do mniej wiecej 3/4 wysokości foremek i piec około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
4
Przygotować krem – serek mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier puder zmiksować na gładką masę. Ozdobić muffinki po wystygnięciu.