Krem z grzybów z parmezanem

Szybka, pożywna i oszałamiająco aromatyczna zupa krem z grzybów. W sezonie używam do niej świeżych borowików, w zimie wykorzystuję ogólnodostępne pieczarki lub grzyby mrożone. Koniecznie użyjcie świeżego rozmarynu, nic nie zastąpi jego cudownego aromatu. Zupę możecie podać z grzankami i odrobiną oliwy aromatyzowanej truflami, zyska wtedy dodatkowy wymiar smaku. Zauważyłam, że nawet dzieciaki, które nie przepadają za grzybową, ten krem spałaszował w mgnieniu oka. Polecam!

krem z pieczarek

Składniki dla 3 osób:

~ 1 szklanka suszonych grzybów
~ 600 ml wody do namoczenia grzybów
~ 300 g pieczarek
~ 50 g masła
~ 1 średnia cebula
~ 2 gałązki świeżego rozmarynu
~ 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
~ świeżo zmielony czarny pieprz\
~ pół szklanki śmietanki 30%
1

Suszone grzyby namaczamy i zostawiamy na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, następnie odsączamy, lecz zachowujemy wodę, w której się moczyły.

2

Na patelni rozpuszczamy masło, cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy aż się zeszkli, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy gałązki rozmaryn, gdy pieczarki lekko zmiękną dodajemy odsączone grzyby i całość smażymy około 5-7 minut aby woda odparowała.

3

Przesmażone grzyby wraz z gałązkami rozmarynu umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem, w którym się moczyły i gotujemy jeszcze około 20-25 minut aż grzyby całkowicie zmiękną.

4

Wyciągamy rozmaryn i miksujemy zupę na gładki krem, na koniec dodając jeszcze śmietankę i parmezan, doprawiamy solą i czarnym pieprzem, ponownie wrzucamy gałązki rozmarynu aby aromatyzowały zupę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać więcej śmietanki lub wody.

5

Najlepsza na drugi dzień, gdy wszystkie smaki dokładnie się połączą.