Curry z kurczakiem i mango
W powietrzu czuć jesień, ale na talerzu dalej będzie kolorowo. Dziś zjedliśmy pyszne curry z kurczakiem i mango. Słoneczny kolor, cudowny zapach i smak. Danie szybkie w wykonaniu, pod warunkiem, że dzień wcześniej zamarynujecie filety z kurczaka. Niesamowicie rozgrzewa i pobudza zmysły. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
~ 400 gramów filetów z kurczaka
~ 1 dojrzałe mango
~ 400 ml mleka kokosowego
~ 100 gramów ryżu
~ kawałek świeżej papryczki chili
~ 1 łyżeczka kurkumy
~ 1 łyżka świeżo startego imbiru imbiru
~ pół łyżeczki chili
~ 1 ząbek czosnku
~ 100 ml oliwy
~ olej do smażenia
1
Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę z kurkumy, imbiru, chili, czosnku i oliwy, umieszczamy w niej pokrojonego w kostkę kurczaka i zostawiamy do zamarynowania na 12 godzin, dzięki temu nabierze intensywnego smaku, a mięso będzie soczyste. 2 godziny przed planowanym użyciem wyciągamy mięso z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.
2
Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3
W woku rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, dodajemy kurczaka i smażymy mięso przez około 4 minuty na średnim ogniu.
4
Mango obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka, smażymy około 2 minuty.
5
Dodajemy mleko kokosowe i podgrzewamy tak długo, aż sos lekko zgęstnieje.
6
Podajemy z ryżem, posypane kawałkami świeżej papryczki chili.