Sałatka z figami i gruszką
Połączenie gruszki, sera pleśniowego i orzechów to już klasyka, ale skoro w sklepach pojawiły się figi nie czekałam długo aby do klasyki dodać trochę świeżości w postaci tych egzotycznych owoców. Figi świetnie komponują się w tym doborowym towarzystwie, a sałatka skropiona cytrusowym sosem winegret wnosi trochę słońca w te jesienne dni.
Składniki na 2 porcje:
~ 2 gruszki
~ 2 dojrzałe figi
~ mieszankę sałat
~ 100 gramów sera pleśniowego z niebieską pleśnią – u mnie gorgonzola
~ garść orzechów włoskich
miodowo-cytrynowy winegret przygotowany z:
~ 3 łyżek oliwy
~ 1 łyżki balsamico
~ 1 łyżeczki miodu~ 1 łyżeczki soku z cytryny
1
Gruszki obieramy, kroimy na cząstki i układamy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy po dwie minuty z każdej strony, obok dosypujemy orzechy włoskie aby się uprażyły.
2
Figi kroimy na ósemki, dzielimy ser na kawałki.
3
Przygotowujemy sos z oliwy, balsamico, miodu i cytryny.
4
Na talerzu układamy: sałatę, ser, figi, gruszki. Całość posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi i skrapiamy dressingiem.