Ciasteczka korzenne (Pepparkakor)
Pepparkakor to tradycyjne szwedzkie ciasteczka korzenne. Charakteryzują się mocno imbirowym smakiem i urzekają różnorodnością kształtów. Swój kolor i charakterystyczny posmak zawdzięczają dodatkowi przypraw i melasie. Ich wykonanie nie stanowi problemu nawet dla mniej doświadczonych osób, a smak i zapach działają kojąco na zmysły i świetnie rozgrzewają w długie, zimne wieczory. W okresie bożonarodzeniowym mogą służyć jako doskonała ozdoba choinkowa. Zmodyfikowany przepis z niezastąpionego bloga Moje Wypieki.
Składniki:
~ 150 g melasy
~ 110 g masła lub margaryny
~ 100 g cukru pudru
~ 375 g mąki pszennej wymieszanej z ¼ łyżeczki proszku do pieczenia.
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
~ 1/4 łyżeczki goździków
~ 1/4 łyżeczki kardamonu
~ 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
~ 1/4 łyżeczki soli
~ 1 duże jajko
1
W garnku umieszczamy melasę masło i cukier i podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż składniki się rozpuszczą i połączą, zestawiamy z ognia i zostawiamy na pół godziny aby masa przestygła .
2
Kardamon i goździki rozdrabniamy w moździerzu, dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.
3
Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawy, sól, następnie dodajemy przestudzoną masę z melasą i jajko. Całość miksujemy do uzyskania gęstego, klejącego ciasta o jednolitej konsystencji.
4
Miskę nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny aby dobrze się schłodziło – po tym czasie ciasto powinno dać się łatwo odrywać i być bardzo plastyczne.
5
Odrywając małe porcje ciasta wałkujemy je dosyć cienko na papierze do pieczenia.
6
Foremkami wykrawamy dowolne kształty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 8 minut.
7
Ciasteczka są gotowe, gdy ich brzegi lekko zbrązowieją, po ostudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Najlepiej smakują po kilka dniach, gdy wyraźnie wyczuwalny jest aromat korzennych przypraw.