Sałatka śledziowa z papryką

Śledzie pod każdą postacią, a zwłaszcza marynowane mogę jeść na okrągło. Nic nie przebije zielonych mojej Mamy ale na corocznych spotkaniach wigilijnych pojawiają się różnego rodzaju specjały z tą rybą w roli głównej. W tym roku hitem była sałatka z dodatkiem czerwonej papryki i czerwonej cebuli – prosta, szybka i efektowna, zagościła także na naszym wigilijnym stole.

Sałatka śledziowa z papryką

Składniki dla 4 osób:

~ 4 filety śledziowe a’la matias w oleju

~ 2 papryki konserwowe (najlepiej pieczone)

~ średnia czerwona cebula

~ 2 łyżki majonezu

~ świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

1

Odsączone śledzie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

2

Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodając majonez, sól i pieprz.

3

Schładzamy w lodówce przed podaniem (najlepsza na drugi dzień).