Trufle z masłem orzechowym (bezglutenowe, wegańskie)

Trufle z masła orzechowego powstały spontanicznie po spotkaniu z przyjaciółmi. Po prostu podczas rozmowy padł pomysł, że warto by wykombinować coś z masła orzechowego uwielbianego w naszym gronie przez wszystkich. Kombinatoryka skończyła się testami i miksem kilku receptur aby ostatecznie powstały te smakowite kuleczki, które są genialne w swojej prostocie, wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy (jeśli zdecydujecie się na gorzką czekoladę). Ich niewątpliwym atutem jest także łatwość przygotowania oraz entuzjazm jaki budzą, gdy pojawiają się na stronie – kuleczki idealne!

Składniki na około 12-15 sztuk:

Na trufle:
~ 3/4 szklanki masła orzechowego
~ 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
~ 1 łyżka brązowego cukru
~ 1/4 szklanki mąki kokosowej
~ 1/4 łyżeczki soli

Na polewę:

~ 100 g dowolnej czekolady – użyłam po 50 g gorzkiej 70% i mlecznej
~ 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
~ szczypta soli

1

Wszystkie składniki trufli oprócz mąki kokosowej miksujemy za pomocą miksera do momentu aż się połączą. Na koniec dodajemy po trochu mąki mieszając łyżką i sprawdzamy konsystencję, masa nie może być ani zbyt mokra ani zbyt sucha – powinna łatwo się formować.

2

Odrywamy kawałki masy i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na desce lub płaskim talerzu.

3

Uformowane trufelki odstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika aby kuleczki dobrze się schłodziły.

4

W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodając olej i sól, jeśli używamy dwóch różnych rodzajów (jak ja) robimy to w dwóch osobnych miseczkach. A następnie przelewamy do naczynia, w którym będziemy zanurzać trufle, warto aby było stosunkowo wąskie by poziom czekolady pozwolił na zanurzenie całej kulki.

5

Schłodzone kuleczki ciasta wrzucamy i zanurzamy szybko w czekoladzie, wyciągamy za pomocą widelca delikatnie strzepując jej nadmiar. Otoczone w czekoladzie trufelki odkładamy na arkusz papieru do pieczenia, czekamy aż czekolada zastygnie, ewentualnie przekładamy do małych papilotek a następnie umieszczamy w lodówce. Przechowujemy do 5 dni.