Najlepsze bułki do burgerów

Proste, przepyszne, mięciutkie bułki do burgerów, idealne także na śniadanie. Nieodzowne towarzyszki letniego grilla, zwłaszcza jeśli na ruszt wrzucacie burgery. Gdy tylko podzieliłam się z Wami zdjęciem na fanpage’u natychmiast zasypaliście mnie prośbami o przepis. I oto jest, choć jak każdy drożdżowy wypiek bułki wymagają trochę zachodu i kilku godzin na wyrastanie ciasta, efekt wow gwarantowany. Zróbcie koniecznie! Zmodyfikowałam nieco przepis stąd.

Składniki na 8-10 dużych bułek:

Na ciasto:
~ 1 szklanka letniego mleka lub wody
~ 50 g cukru
~ 1,5 łyżeczki soli
~ 30 gramów masła
~ 1 duże jajko
~ 7 g suszonych drożdży lub 4 g świeżych
~ 3,5 szklanki (420 g) mąki pszennej
Na wierzch
~ 3 łyżki ziaren sezamu
~ 1 żółtko
~ 1 łyżka mleka

1

Przygotować ciasto. W jednym naczyniu wymieszać mleko, wodę, cukier, masło i sól. Do drugiego naczynia przesiać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Wszystkie składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby można dodać trochę mąki. Do tego celu idealnie sprawdzi się mikser planetarny z hakiem lub mikser ręczny z końcówkami do zagniatania ciasta. Doskonale nada się też maszyna do chleba, program DOUGH.

2

Ciasto ułożyć w naczyniu, przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (zwykle trwa to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić, w zależności od pożądanej wielkości na 8-10 kawałków.

3

Uformować bułeczki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć dłonią aby nadać kształt okręgu, odstawić na około 50-60 minut aby ponownie wyrosły.

4

Napuszone bułki posmarować wymieszanym z mlekiem żółtkiem i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 15-18 minut i piec w temperaturze 180-190 stopni na złoto. Podawać przestudzone z burgerami mięsnymi lub warzywnymi.