Sernik pomarańczowy (bez pieczenia)

Są takie dni kiedy wszystko idzie nie tak – ciasta nie chcą się piec, kremy się nie udają a Ty masz dwa wyjścia – rzucić tym wszystkim i wyjść z kuchni albo napić się wina… Gdy ciasto marchewkowe, pieczone już setki razy okazało się totalnym zakalcem a krem którym planowałam je przełożyć postanowił rozwarstwić się spektakularnie pomyślałam, że zdecydowanie to nie jest mój dzień ale przecież nie mogłam się poddać i wtedy mój wzrok spoczął na stojącej na blacie butelce różowego węgierskiego wina, tuż obok Sonia wyciskała z pomarańczy swój ulubiony sok. W tej chwili w mej głowie zrodził się chytry plan. Pozostałe po niewypale składniki postanowiłam zamienić w sernik na zimno z galaretką z wina z nutą rozmarynu.
Jak pomyślałam, tak zrobiłam a w międzyczasie kurier przyniósł paczkę z mnóstwem dobroci prosto z lasu od Devaldano, żeby nie było za różowo część paczki pływała w rydzach, gdyż słoik z nimi przybrał postać drobnych cząsteczek ale jednak spora część darów losu i lasu ocalało, w tym absolutny hit – tak pod względem smaku, jak i składu – żurawina w żelu. Cudowna do deserów i mięsa, towarzyszyła nam podczas świątecznych biesiad. A sernik pomarańczowy to oryginalny deser, dla tych którzy z różnych względów nie chcą podchodzić do piekarnika 😉

Składniki na formę 12×26 cm:

Na spód:
~ 12 sztuk herbatników typu pettit beurre

Na masę:
~ 400 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
~ 200 ml śmietanki 30%
~ 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
~ 2 łyżki cukru pudru
~ 3 łyżeczki żelatyny
~ 1 łyżka soku z cytryny

Na wierzch:
~ 500 ml różowego wina (u mnie wytrawne)
~ 3 łyżeczki żelatyny
~ 3 łyżki soku z żurawiny lub malinowego (dla koloru)
~ 4 łyżki cukru
~ gałązka rozmarynu
~ słoiczek żurawiny w żelu polecam firmę Devaldano (do podania)

1

Na początek przygotowujemy galaretkę z wina. Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut aby napęczniała. Wino podgrzewamy w garnku, dodajemy sok, rozmaryn i cukier, mieszamy aż wszystko się rozpuści. Garnek ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż płyn będzie jednolity, studzimy, wyciągamy rozmaryn. Tak przygotowaną galaretkę przelewamy do wyłożonej folią spożywczą keksówki o wymiarach 12×26 cm, całość chłodzimy w lodówce aż stężeje.

2

Gdy galaretka się chłodzi przygotowujemy masę pomarańczową.Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut aby napęczniała. Sok pomarańczowy podgrzewamy w garnku z cukrem, mieszamy aż wszystko się rozpuści. Garnek ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż płyn będzie jednolity, studzimy. Do sera dodajemy przestudzony sok pomarańczowy i sok z cytryny, mieszamy mikserem lub łyżką aby składniki się połączyły. Ubijamy śmietankę i delikatnie łączymy z masą serowo-pomarańczową.

3

Na stężałą galaretkę z różowego wina wykładamy połowę masy serowej, układamy warstwę herbatników, następnie wylewamy pozostałą masę serową i ponownie układamy warstwę herbatników.

4

Sernik umieszczamy w lodówce na co najmniej 5 godzin. Po tym czasie wyciągamy z formy i dekorujemy żurawiną.