Proste ciasto ucierane z truskawkami

To jest właśnie ten czas! Proste ciasto ucierane z truskawkami, rabarbarem, jagodami, porzeczkami czy malinami wpisuje się w wiosenno-letni krajobraz tak jak kwitnące wiśnie i piwonie – naturalnie, nienachalnie, sprawiając radość i małym i dużym. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na ciasto ucierane, ten podesłała mi czytelniczka Asia, gwarantując, że zawsze się udaje – wypróbowałam i zakochałam się w lekkiej jak puch strukturze i łatwości przygotowania, córki też były zachwycone – to nieodłączny element naszych weekendowych podróży – ciasto długo pozostaje świeże i idealnie się transportuje – świetne na piknik, wycieczkę czy jako przekąska po grillu. Spróbujecie?

Składniki* na blaszkę 21×30 cm:

~ 2 szklanki** mąki pszennej
~ 1 szklanka cukru (3/4 też będą OK)
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 150 ml oleju
~ 5 jajek rozmiar L
~ 300 g truskawek lub innych ulubionych owoców
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
~ cukier puder do posypania

* wszystkie składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową
** szklanka = 250 ml

1

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopniu, przy grzaniu góra dół. Przygotowujemy truskawki – usuwamy szypułki, a owoce kroimy na mniejsze części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

2

Oddzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy około 2-3 minut, następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy żółtka, a po nich cienką strużką wlewamy olej i ekstrakt z wanilii, całość krótko miksujemy, następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy wszystko łyżką, tylko do połączenia się składników.

3

Ciasto wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy, na wierzchu układamy truskawki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy i posypujemy cukrem pudrem.