Sernik z mango lassi

„Aga wiesz jak mało jest w sieci przepisów na ciasto z mango?” – zapytała mnie moja imienniczka podczas urodzin córki, która zażyczyła sobie z tej okazji tort czekoladowy z tym cudownym owocem. Nie wiedziałam, bo mango kocham na surowo oraz w postaci mango lassi, dlatego też nie wykorzystywałam go do wypieków. Jednak zjadając tort Lilki pomyślałam, że mango doskonale sprawdziłoby się w serniku. Poszperałam trochę w sieci ale tam, gdzie pojawiał się przepis, pojawiała się też pulpa z mango – za granicą dostępna w pierwszym lepszy sklepie u nas produkt widmo.

Piekłam więc serniki z innymi dodatkami albo bez dodatków, bo przyznacie, że sernik w każdej postaci jest najlepszą możliwą opcją, aż nie dalej jak w środę na blacie u sąsiadki zobaczyłam dwie puszki pulpy z mango. Okazało się, że przybyły właśnie kolega, nomen omen Pączek, przywiózł je aby ukręcić mango lassi, westchnęłam przypominając sobie o serniku z mango i już puszka pulpy spoczywała w moich dłoniach.

Nie zwlekałam zbyt długo – zmiksowałam przepisy na sernik nowojorski, drugi z polewą truskawkową i sernik toffi. Do spodu dodałam szczyptę kardamonu, bo doskonale koresponduje z mango i powstał on – cudowny, genialny sernik mango lassi inspirowany jednym z moich ulubionych koktajli. Jest lekki, delikatny i zachwyca kolorem. Idealny nie tylko na lato!

Składniki na tortownicę 24 cm:

Na spód:

~ 170 g herbatników pełnoziarnistych
~ 6 łyżek masła (80 g)
~ szczypta soli
~ 1 łyżeczka ciemnego kakao
~ szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Na masę serową:

~ 1 kg twarogu sernikowego, polecam „Mój Ulubiony”
~ 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
~ 40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
~ 0,8 szklanki gęstej śmietany 18% (200 ml)
~ 4 jajka (rozmiar L)
~ 500 g pulpy z mango

Na polewę:

~ 3 łyżki pulpy z mango
~ 300 g gęstej śmietany 18%
~ 2 łyżki soku z cytryny
~ 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1

Przygotowujemy spód – ciastka rozdrabniamy na piasek, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, kakao, szczyptę soli i jeśli używamy szczyptę kardamonu. Całość dokładnie mieszamy i układamy na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy, dokładnie dociskając masę ciasteczkową łyżką. Boki tortownicy smarujemy masłem i przygotowujemy masę serową.

2

Za pomocą miksera ustawionego na średnie obroty ubijamy twaróg około 2-3 minuty, aby stał się puszysty, dalej miksując dodajemy mąkę lub budyń oraz śmietanę,a następnie po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły krótko mieszamy. Na koniec do masy serowej wlewamy mleko skondensowane i pulpę z mango mieszamy krótko do połączenia się składników – masa będzie dość rzadka.

3

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wstawiamy sernik i pieczemy ok 60-65 minut do momentu aż wierzch po dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty.

4

Studzimy przez godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie w temperaturze pokojowej.

5

Gdy sernik przestygnie wylewamy na wierzch polewę śmietanową i robimy kropki z pulpy z mango, za pomocą wykałaczki, przeciągając ostrze przez środek każdej kropki, rysujemy serduszka . Całość chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin.