Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany – moje ukochane śniadanie – rozgrzewające, sycące, mega zdrowe. Bez laktozy, bez glutenu, bez dodatku cukru, słodzone naturalnym cukrem zawartym w daktylach i owocach. Idealne dla osób z wszelkimi nietolerancjami, ale także dla tych, unikających laktozy czy glutenu z innych powodów. Osobiście nie przepadam za kaszą jaglaną solo, ale tu stanowi ona świetną bazę i w ogóle nie jest wyczuwalna w smaku, dodatek kakao sprawia, że to fit śniadanie jest też świetnym deserem. A co może być lepszego niż zjeść deser na śniadanie? Spróbujcie koniecznie!

Składniki na 2 porcje:

~ 1,5 szklanki dowolnego mleka (ja lubię migdałowe)
~ 190 g (1 szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej (około 80 g suchej kaszy)
~ 6 daktyli bez pestek
~ 1 łyżka ciemnego kakao
~ pół banana
~ owoce do podania – u mnie granat, świetny jest też banan lub mango

1

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut, odsączamy. Ugotowaną wcześniej kaszę, mleko, namoczone daktyle, pokrojonego w plasterki banana i kakao umieszczamy w garnku i podgrzewamy aż mleko się zagotuje, mieszając od czasu do czasu.

2

Gorący budyń blendujemy na gładko za pomocą blendera, przelewamy do miseczek, dekorujemy owocami. Podajemy na ciepło lub na zimno.

3

Jeśli używacie urządzenia Thermomix możecie przygotować budyń także w nim – wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym, ustawić czas na 6 minut, temperaturę na 95 stopni, obroty 2. Na koniec zmiksować przez 30 sekund, stopniowo zwiększając obroty do 8-9.