Sernik z serków wiejskich

Wyobrażacie sobie świat bez serników? Ja też nie! Próbowałam też przeróżnych nerkowników, tofurników czy innych dziwactw udających serniki ale nic nie zastąpi tego jedynego i prawdziwego. Tradycyjny, ciężki sernik z mielonego trzykrotnie twarogu to klasyka gatunku, ale ja dziś mam dla Was wynik eksperymentu, który okazał się bardzo udany – sernik z serków wiejskich. Kremowy, z kokosową nutą, intensywny w smaku, trochę inny od tych na klasycznym twarogu ale także genialny, a do tego prosty w przygotowaniu. To co? Spróbujecie?

Składniki na tortownicę 20 cm:

Na spód:

~ 1/2 szklanki wiórków kokosowych
~ 1/2 szklanki daktyli
~ 1 łyżka oleju kokosowego
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ szczypta soli

Na masę serową:

~ 540 g serka wiejskiego (takiego granulowanego)
~ 1/2 szklanki cukru
~ 1 budyń kokosowy lub waniliowy
~ 80 ml mleka kokosowego
~ 1 szczypta soli
~ 3 jajka (rozmiar M)

Na polewę:

~ 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
~ 1 łyżka oleju kokosowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1

Przygotowujemy spód – daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut, następnie blendujemy na gładką masę, mieszamy w misce dodając wiórki kokosowe, cynamon, olej kokosowy i szczyptę soli. Całość układamy na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy, dokładnie dociskając masę łyżką.

2

Przygotowujemy masę serową – wszystkie składniki: Serek Wiejski bez laktozy Mlekovita, cukier, budyń, mleko kokosowe, sól i jajka blendujemy na gładką masę do połączenia się składników – masa będzie raczej rzadka.

3

Piekarnik nagrzewamy przy grzaniu góra dół do 160 stopni, wstawiamy sernik i pieczemy 55 minut do momentu aż wierzch po dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty.

4

Studzimy przez godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy polewę – czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, mieszamy z olejem kokosowym.

5

Gdy sernik przestygnie wylewamy na wierzch lekko przestudzoną polewę czekoladową. Całość chłodzimy w lodówce 4-6 godzin.