Młoda kapusta „zasmażana” (post dr Dąbrowskiej)

Są takie smaki, które zdarzają się raz do roku. Jak na przykład młoda kapusta zasmażana z koperkiem. Nie mogłam się powstrzymać i zmodyfikowałam przepis na klasyczną, zasmażaną z masłem i mąką kapustę aby choć trochę przypominała swoją starszą siostrę. Efekt jest całkiem przyjemny, do tego danie jak zwykle na poście dr Dąbrowskiej bez glutenu, bez tłuszczu, bez cukru, bez laktozy za to z pełnią smaku! Polecam gorąco!

Wszystkie przepisy na postne dania będą się sukcesywnie pojawiać pod tym linkiem.

 

Składniki na 2 porcje:

~ 1 młoda biała kapusta
~ 1 biała cebula
~ 3-4 łyżki wody
~ duża szczypta wędzonej papryki
~ sól i świeżo zmielony czarny pieprz
~ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
~ koperek

1

Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście, myjemy ją pod bieżącą wodą i kroimy na połówki, wycinamy twardą część i siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, koperek drobno siekamy.

2

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki wody, dodajemy cebulę, wędzoną paprykę i odrobinę soli, dusimy do miękkości.
W międzyczasie pokrojoną kapustę umieszczamy w garnku. podlewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem około 5-7 minut do miękkości.

3

Podduszoną cebulę dorzucamy do kapusty, na koniec dodajemy jeszcze koperek i koncentrat pomidorowy, dusimy całość około minuty aby kapusta zgęstniała i podajemy na ciepło.