Jak zrobić domową Vegetę

W mojej kuchni nie znajdziecie gotowych kostek rosołowych czy popularnej Vegety, ba nawet przyprawę do do gyrosa robię własnoręcznie mieszając ulubione aromatyczne składniki. Jednak tak zwane przyprawy uniwersalne typu Vegeta na dobre zagościły w kuchniach Polek i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich gotowania. Co mają w składzie te cuda? Cukier, wzmacniacze smaku typu glutaminian sodu, dość mało (30%) warzyw. Tymczasem przygotowanie zdrowego zamiennika tej przyprawy w domu jest dziecinnie proste. Jeśli macie suszarkę do grzybów łatwo możecie wysuszyć w niej także warzywa, jeśli nie możecie też użyć piekarnika, ale najprościej i najszybciej kupić suszone warzywa i zmiksować z ulubionymi przyprawami. U mnie na przykład, gdy trwa post dr Dąbrowskiej sprawdza się idealnie do doprawiania zup, szpinaku czy pieczonych warzyw. Polecam i Wam – dla zdrowia i urody, użyjcie ulubionych przypraw aby nadać swojej mieszance unikalny charakter.

Wszystkie przepisy na postne dania będą się sukcesywnie pojawiać pod tym linkiem.

Składniki:

~ 150 g suszonych warzyw (marchewka, pietruszka korzeń, seler,cebula)
~ 1 łyżeczka suszonego czosnku
~ 50 g soli morskiej lub himalajskiej
~ 5 ziarenek ziela angielskiego
~ 5 ziarenek czarnego pieprzu
~ 1 łyżeczka suszonego tymianku
~ 1 łyżeczka suszonej pietruszki
~ 2 łyżeczki curry

1

Wszystkie składniki odmierzyć i umieścić w kielichu blendera, zmiksować na proszek (zajmuje to około kilkanaście sekund do minuty w zależności od pożądanej konsystencji Vegety).

2

Przyprawę można też przygotować w Thermomixie – czas 8-10 sekund, obroty 8. Między otwór pokrywy a miarkę warto włożyć rozłożoną chusteczkę higieniczną – w ten sposób unikniemy zapylenia.

3

Gotową Vegetę przesypać do suchego słoika o pojemności 250 ml i zakręcić, przechowywać w suchym miejscu, używać do przyprawiania zup i sosów.