Zupa krem z papryki (post dr Dąbrowskiej)

Zupa krem z papryki jest niezawodna – smakuje tak dobrze jak wygląda, jest aromatyczna i sycąca. Zdałam sobie sprawę, że niektóre przepisy z bloga można łatwo zmodyfikować, dostosowując je do wymagań diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. W ten sposób powstało danie bez tłuszczu, bez glutenu, bez laktozy, za to z aromatycznym curry i kminem rzymskim, które idealnie podkręcają smak. Ludzie często pytają mnie: „Co ty jesz na tym poście, dramat jakiś” a ja bawię się świetnie wymyślając czy modyfikując kolejne dania w taki sposób aby jeść tak, jak lubię, czyli po prostu dobrze.

Wszystkie przepisy na postne dania będą się sukcesywnie pojawiać pod tym linkiem.

krem z papryki

Składniki na 6 porcji:

~ 700 g czerwonej papryki
~ 900 ml bulionu warzywnego lub wody
~ duża czerwona cebula
~ sól morska
~ świeżo zmielony czarny pieprz
~ tymianek
~ 2 ząbki czosnku
~ pół łyżeczki curry
~ pół łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
~ natka pietruszki do podania

1

Cebulę siekamy, paprykę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, całość dusimy na patelni razem z kminem rzymskim i curry, podlewając wodą około 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

2

W garnku podgrzewamy bulion lub wodę, dodajemy podduszone warzywa, gotujemy 20 minut na małym ogniu.

3

Zupę zdejmujemy z ognia, i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera Zupa powinna mieć konsystencję kremu, jeśli jest zbyt gęsta możemy rozrzedzić ją wodą lub bulionem.

4

Zupę doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą oraz tymiankiem, podajemy z odrobiną oliwy, posiekaną natką pietruszki i grzankami.