Spring rolls z warzywami (post dr Dąbrowskiej)

Spring rolls z warzywami to popularne danie kuchni azjatyckiej – w papier ryżowy zawija się warzywa, mięso lub mieszankę powyższych i podaje na ciepło lub na zimno. Na potrzeby postu papier ryżowy zamieniłam na sałatę lodową – żadna nie nadaje się lepiej niż ta – elastyczne liście umożliwiają łatwe i bezproblemowe zawijanie „rollsów” a sos wykonałam, jakżeby inaczej, z ugotowanego kalafiora doprawionego charakternym czosnkiem i cebulą. Całość chrupała przednio i była doskonałym uzupełnieniem niedzielnego popołudnia spędzonego z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Jedzcie na zdrowie!

Wszystkie przepisy na postne dania będą się sukcesywnie pojawiać pod tym linkiem.

Składniki na 2 porcje:

~ 5 dużych liści sałaty lodowej
~ po pół żółtej i czerwonej papryki
~ 1 duża marchewka
~ 1 ogórek zielony
~ kawałek czerwonej kapusty lub dwie garście rukoli
~ kiełki brokuła lub rzodkiewki

Na sos:
~ 3-4 różyczki ugotowanego kalafiora
~ 1 czerwona cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ świeżo zmielony czarny pieprz, sól, curry – do smaku
~ szczypta chili
~ 1 łyżka posiekanej kolendry lub bazylii

1

Na początek przygotowujemy sos. Ugotowanego kalafiora rozdrabniamy w blenderze, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy curry, solą, pieprzem i chili, dolewamy wodę aby uzyskać konsystencję gęstego sosu – mieszamy i odstawiamy na bok.

2

Paprykę, marchewkę i ogórka kroimy w równe słupki, kapustę siekamy. Każdy liść sałaty smarujemy łyżką sosu, po prawej stronie układamy jedne na drugich pokrojone w słupki warzywa, rukolę lub czerwoną kapustę i kiełki, zwijamy ciasno, kroimy na pół i układamy na talerzu.