Zupa krem z marchewki z masłem orzechowym

Na sam jej widok uśmiech pojawia się na twarzy – zupa krem z marchewki z dodatkiem pieczonej dyni napawa optymizmem. Masło orzechowe i mleko kokosowe przywodzą na myśl azjatyckie klimaty, a dodatek chili sprawia, że jest nie tylko sycąca, ale cudownie rozgrzewa. Wystarczy niespełna godzina aby cieszyć się jej cudownym smakiem. Zróbcie koniecznie! Dynia pojawia się tu opcjonalnie – zalegała w lodówce i musiałam ją zużyć, jednak świetnie podbija kolor i dodaje kremowej konsystencji. Jeśli zupa nie musi być wegańska doskonale sprawdzi się także bulion drobiowy oraz śmietanka 30%.

Składniki na 4 porcje:

~ 500 g marchewki
~ 0,75 litra delikatnego bulionu warzywnego lub wody
~ 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
~ 1 czerwona cebula
~ 4 łyżki masła orzechowego
~ 1 szklanka mleka kokosowego
~ świeżo zmielony czarny pieprz, sól, curry – do smaku
~ chili
~ 200 g upieczonej dyni – opcjonalnie
Do podania
~ posiekana natka kolendry
~ grzanki

1

Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki, cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę, smażymy najpierw cebulę, aż zacznie być szklista, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy aż całość lekko zmięknie i nieco się przyrumieni – około 7 minut.

2

W garnku podgrzewamy bulion, dodajemy zawartość patelni oraz (oraz jeśli używamy) dynię, gotujemy około 30 minut aż marchewka będzie zupełnie miękka.

3

Zupę miksujemy na gładki krem, na koniec dodając masło orzechowe oraz mleko kokosowe i chili, w razie potrzeby przyprawiając do smaku ulubionymi przyprawami. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy ją rozcieńczyć dodając więcej mleka kokosowego, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

4

Nalewamy zupę do miseczek, dekorujemy kolendrą, grzankami i mlekiem kokosowym i od razu podajemy.