Chińskie pierożki

Znane pod różnymi nazwami, gotowane na parze, w zupie czy pieczone pierożki chińskie mają fanów chyba we wszystkich zakątkach świata. I choć kocham miłością szczerą nasze tradycyjne pierogi ruskie, to czasem pozwalam sobie na mały skok w bok – ciasto prawie identyczne z tym dobrze nam znanym pierogowym, ale farsz, przyprawiony na ostro z kolendrą i cebulka sprawia, że moje ślinianki pracują w przyśpieszonym tempie. Spróbujcie koniecznie jeśli jeszcze ich nie jedliście, przepis i smak prosto z Azji 🙂

dim sum

Składniki:

Na ciasto:

~ 2 szklanki mąki pszennej
~ 1 jajko
~ 1/3 szklanki gorącej wody
~ 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:
~ 400 g zmielonego mięsa (gotowane lub surowe, użyłam wołowiny)
~ 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
~ 2 cm imbiru
~ 1 ząbek czosnku
~ 3 sztuki zielonej cebulki (biała część)
~ 2 łyżki sosu sojowego
~ 1 łyżka oleju sezamowego

1

Przygotować ciasto: z podanych składników zagnieść plastyczne, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki jeśli będzie zbyt rzadkie lub wody jeśli wyda wam się tępe. Odłożyć na 10 minut i przykryć ściereczka aby nie wyschło.

2

Przygotować farsz: mięso wymieszać z posiekaną kolendrą, startym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną cebulką, całość doprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, odstawić.

3

Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty o boku 5 cm, na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę farszu, sklejać rogi, formując coś w rodzaju sakiewki. Odkładać na omączony blat, przykrywać ściereczką, aby pierożki nie wyschły.

4

W garnku gotujemy wodę, a na garnku ustawiamy bambusowy koszyczek do gotowania na parze, wyłożony papierem do pieczenia lub liśćmi kapusty, które lekko dziurawimy czubkiem noża aby para wodna miała jak dostać się do pierożków.

5

Układamy pierożki w koszyczku w niewielkich odległościach, ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na parze pod przykryciem około 10 minut.

6

Podajemy z ulubionym sosem orientalnym (my lubimy sojowy wymieszany z kolendrą) lub podajemy jako dodatek do zupy typu wonton.

wonton

gyoza chińskie pierożki

pierożki chińskie