Karkówka duszona z cebulą

Doskonale wiem, że są domy, w których niedzielny obiad = mięso, dużo mięsa, najlepiej z sosem, którym obficie polewa się ziemniaki a do tego surówka albo zasmażana kapusta i już – taka tradycja. My takie obiady jadamy głównie, gdy odwiedza nas rodzina. Tak było i tym razem – teściowie wpadali na niedzielny obiad, a że mój ulubiony teść jest wielbicielem karkówki, nie omieszkałam sprawić mu przyjemności przyrządzając jego ulubione danie. W ten sam sposób można przyrządzić łopatkę wieprzową, jeśli karkówka jest dla was zbyt tłusta. Mięso obsmażone a następnie duszone w cebuli i przyprawach jest aromatyczne, soczyste i rozpływa się w ustach – zachwytom nie było końca, jeśli lubicie karkówkę, koniecznie wypróbujcie ten sposób jej przyrządzania.

Składniki na 4 porcje:

~ 4 plastry karkówki, łącznie ok. 500 gramów
~ 6 łyżek musztardy francuskiej
~ dwie duże cebule
~ 2 łyżki suszonego tymianku
~ 4 ząbki czosnku
~ sól morska
~ świeżo zmielony pieprz
~ 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
~ 2 liście laurowe
~ kilka ziarenek ziela angielskiego
~ kilka goździków
~ olej do smażenia

1

Siekamy cebulę i czosnek, plastry karkówki lekko rozbijamy, smarujemy z obu stron musztardą, doprawiamy solą, papryką, tymiankiem i czarnym pieprzem. Mięso przekładamy do miseczki i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

2

Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i opiekamy plastry karkówki na ostrym ogniu na złoto. Następnie karkówkę przekładamy do garnka, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i goździki oraz pół szklanki wody.

3

Całość dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie około 45-50 minut. Następnie wyciągamy mięso, wyławiamy przyprawy, a pozostały sos miksujemy za pomocą blendera, jeśli chcemy aby był idealnie gładki dodatkowo przecieramy przez sitko. Podajemy z ulubionymi dodatkami.