Pierogi z truskawkami II
Pierogi ze świeżymi truskawkami to dla mnie taki zwiastun lata – mają swoich zagorzałych fanów wśród dużych i małych. 3 lata temu na blogu pojawił się już przepis na pierogi z truskawkami ale tym razem, zrobiłam ciasto pierogowe z jajkiem. A stał się to tuż po tym, jak koleżanka w pracy z lekkim niedowierzaniem spytała spojrzawszy w przepis na blogu: „Aga a ty nie dajesz jajka do ciasta na pierogi?” – no jakoś nigdy nie dawałam, robiłam ciasto zaparzane, z dodatkiem oliwy ale zwykle bez jajka. Gdy po południu w domu dzieciaki kategorycznie zażądały pierogów z kupionymi po drodze do domu truskawkami, postanowiłam wypróbować sposób Bogny i dodać do ciasta jajko. Pierogi wyszły pyszne i jeśli nie macie w domu alergika to szczerze je polecam, jeśli natomiast chcecie uniknąć jajka, zróbcie wyżej wspomniane pierogi – tak czy inaczej będzie pysznie!
Składniki na 30 pierogów:
Na ciasto:
~ 2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
~ 2/3 szklanki gorącej wody
~ 1 jajko
Na farsz:
~ 300 gramów świeżych truskawek
~ 2 łyżki cukru z wanilią
Do podania:
~ śmietana lub jogurt naturalny
~ cukier (opcjonalnie)
1
Na początek przygotowujemy ciasto: Do mąki dodajemy gorącą wodę, mieszamy łyżką aby składniki się połączyły a następnie dodajemy jajko i zagniatamy całość do uzyskania elastycznego ciasta w razie potrzeby dosypując mąki. Formujemy kulę, odkładamy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
2
W tym czasie przygotowujemy farsz – umyte i oczyszczone z szypułek truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
3
.
Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na grubość 3 mm, za pomocą szklanki wycinamy krążki, na każdym z nich układamy kilka kawałków truskawek, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy brzegi.
4
Pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, gotujemy dwie minuty od wypłynięcia, wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
5
Podajemy ze śmietaną, jogurtem naturalnym z odrobiną cukru lub śmietaną zmiksowaną z kilkoma truskawkami.