Bułeczki maślane

Moja domowa piekarnia działa pełną parą, zwłaszcza w weekendy. Zwykle jadamy śniadania w wersji wytrawnej ale czasami, gdy wszyscy jeszcze śpią szybko zagniatam ciasto drożdżowe na bułeczki maślane, dosypiam jeszcze chwilę a ono spokojnie rośnie. A potem na śniadanie, zajadamy ciepłe maślane cudeńka, smarując je domowym dżemem i popijając kakao. Ciasto można też zrobić wieczorem i zostawić w lodówce do wyrośnięcia, bułeczki (upieczone) można też mrozić. Uwielbiane nie tylko przez dzieci 🙂

bułeczki drozdzowe

Składniki na 10 bułeczek:

~ 125 ml ciepłego mleka
~ 2 szklanki mąki pszennej
~ 20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
~ 3 łyżki cukru
~ 2 żółtka
~ 40 g masła
~ 0.5 łyżeczki soli
~ 1 łyżka oleju
~ 2 łyżki maku do posypania
~ rozpuszczone masło do posmarowania
1

Do rozpuszczonego masła dodajemy ciepłe (ale nie gorące!) mleko – 50 ml. Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy mieszanką masła i mleka, w taki sposób aby przykryła drożdże, odstawiamy na 10 minut.

2

Mieszamy razem żółtka, sól, mąkę, olej, pozostałe mleko oraz zaczyn z drożdżami i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i błyszczące, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około godzinę.

3

Ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z niego bułeczki, układamy zachowując odstęp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do napuszenia na około 20 minut.

4

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki roztopionym masłem i posypujemy makiem. Pieczemy około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Przygotowanie w maszynie do chleba
Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie do chleba w kolejności: mokre, suche, na koniec drożdże i ustawiamy program DOUGH (Wyrabianie i wyrastanie) – u mnie trwa 1.5 godziny, po jego zakończeniu od razu przechodzimy do punktu 3.

buleczki drozdzowe