Zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Ostatnio kalafior zawitał na nasz stół po latach nieobecności – tym razem w bardzo udanym połączeniu z brokułem, zapieczony w serowym sosie. Zapiekanka z brokułem i kalafiorem idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Robiłam ją już kilkukrotnie z samego brokuła, samego kalafiora, z dodatkiem podsmażonej piersi kurczaka i pieczarek – wariacji jest mnóstwo, więc wybierzcie swoje ulubione dodatki, wrzućcie do wersji bazowej i pyszny obiad gotowy.
Składniki na 6 porcji:
~ 1 brokuł
~ 1 kalafior
~ 1 średnia cebula
~ 2-3 ząbki czosnku
~ 50 g masła
~ 4 łyżki mąki pszennej
~ 500 ml mleka
~ 100 g serka kremowego (użyłam „Mój ulubiony”)
~ 150 g sera żółtego (u mnie cheddar)
~ sól morska
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (użyłam wędzonej)
~ 1 łyżeczka suszonego oregano
~ 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1
Brokuła i kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze lub w wodzie aż lekko zmiękną – maksymalnie 5 minut, odcedzamy i odstawiamy na bok.
2
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę a następnie dodajemy czosnek i smażymy około minuty. Do podsmażonych warzyw dodajemy mąkę pszenną, mieszamy smażąc dalej. Następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż sos zgęstnieje.
3
Na koniec dodajemy serek kremowy, mieszamy dokładnie aby składniki się połączyły. Doprawiamy obficie solą dodajemy pieprz, paprykę i tymianek.
4
W wysmarowanej masłem żaroodpornej formie układamy połowę różyczek i kalafiora i brokuła, polewamy połową sosu, przyprawiamy solą i pieprzem, czynność powtarzamy – uzyskujemy w ten sposób dwie warstwy zapiekanki zalane sosem.
5
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i całość zapiekamy 30 minut bez przykrycia. 5 minut przed końcem wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Warto przygotować ją dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć przed podaniem.