Sajgonki (Spring rolls)

Wiem, że ostatnio zrobiłam się monotematyczna i bombarduje Was kuchnią azjatycką ale cóż mogę począć, skoro smaki Azji chodzą za mną i nie dają spokoju. Dziś mam dla Was prosty przepis na sajgonki – jedną z popularniejszych przekąsek, która ma mnóstwo wariacji – możecie zrobić sajgonki z mięsem, z rybą, z samymi warzywami. U nas zwykle wykorzystujemy do farszu resztki mięsa bądź ryby, które pozostaną po obiedzie. Polecam Wam zamiast smażyć w głębokim tłuszczu, upiec je w piekarniku z termoobiegem lub w beztłuszczowej frytkownicy. Doskonałe jako przekąska, zwłaszcza na imprezy – zawsze robią furorę!

Składniki na 20 sztuk:

Na farsz:
~ 20 g makaronu sojowego vermicelli (cienkie nitki)
~ 200 g mieszanki warzyw orientalnych – mogą być mrożone (mrożonka)
~ 150 g grillowanej lub ugotowanej piersi kurczaka zagrodowego
~ 2 łyżki sosu rybnego
~ 1 łyżka sosu sojowego
~ 1 mała cebula
~ pół czerwonej papryki
~ dwa ząbki czosnku
~ 2 cm imbiru
~ 1 łyżeczka brązowego cukru
~ 2 łyżki oleju

Na sos:
~ 4 łyżki brązowego cukru
~ 80 ml octu ryżowego
~ 4 łyżki wody
~ ząbek czosnku
~ kawałek papryczki chili

Dodatkowo:
~ 20 arkuszy papieru ryżowego (prostokątnego lub okrągłego)

1

Przygotowanie sajgonek zaczynamy od farszu. Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy, następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy warzywa aż zaczną pachnieć, mieszając od czasu do czasu. Następnie na patelnię wsypujemy mieszankę orientalną i smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw, smażymy jeszcze 2 minuty. Warzywa powinny pozostać lekko twarde.

2

Makaron sojowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu, studzimy i drobno siekamy. Grillowaną lub ugotowaną wcześniej pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Siekamy szczypiorek oraz podsmażone wcześniej warzywa. Wszystkie składniki farszu umieszczamy w misce, dodajemy sos rybny i sos sojowy, całość dokładnie mieszamy.

3

Na płaski talerz wylewamy ciepłą wodę, zanurzamy w niej arkusz papieru ryżowego i czekamy chwilę aż zmięknie. Następnie papier kładziemy na płaskiej powierzchni w niewielkim odstępie od dolnej krawędzi układamy dwie łyżki farszu, składamy boki do środka i zawijamy aby uzyskać rulon. Czynność powtarzamy do zużycia całego farszu.

4

Tak przygotowane sajgonki smarujemy pozostałym olejem, układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy z termoobiegiem w 200 stopniach około 10 minut aż lekko zbrązowieją i staną się chrupiące.

5

Gdy sajgonki się pieką przygotowujemy sos – w małym rondelku mieszamy cukier, ocet i wodę, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zacznie gęstnieć (uwaga ocet gryzie w oczy). Na koniec dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i podajemy. Sos można do tygodnia przechowywać w lodówce.

DSC_1484

spring rolls sajgonki

spring rolls sajgonki