Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

Na ostatnie dni karnawału polecam Wam pyszne, chrupiące ciasteczka – pachną kokosem i białą czekoladą. Właściwie nie muszę chyba tu pisać nic więcej, ciasteczka zdecydowanie nie potrzebują reklamy. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka podstawowych składników i w niecałą godzinę możemy rozkoszować się ich cudownym smakiem. Świetny przepis Donny Hay – polecam!

white chocolate coconut cookies

Składniki na 20 sztuk:

~ 2 szklanki mąki pszennej
~ 1 jajko
~ 125 g zimnego masła
~ 1 szklanka cukru
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 80 g wiórków kokosowych
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
~ 100 g białej czekolady

1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni przy grzaniu góra dół.

2

Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubijamy mikserem na jasną masę, dodajemy jajka i ubijamy dalej do uzyskania puszystej masy.

3

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe i mieszamy łyżką, dodajemy posiekaną białą czekoladę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 20 równych części i formujemy kulki, które spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce z wyposażenia piekarnika.

4

Pieczemy 10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Aby sprawdzić czy ciasteczka są upieczone podnosimy je delikatnie szpatułką i sprawdzamy dół, który powinien być brązowy. Studzimy na blaszce, a następnie przekładamy na kratkę.

ciastka kokosowe z białą czekoladą