Czerwone curry z łososiem i papryką

W Krakowie dziś wyjrzało słońce i tak trochę jakby zapachniało wiosną. Rok temu o tej porze zachwycałam się tajską kuchnią w najlepszym, bo lokalnym wydaniu. Zachwyciły mnie dania przygotowywane na bazie kilku, krótko smażonych składników. Zakochałam się w curry, które ,oprócz pad thaia oczywiście, stanowiło podstawę moich wakacyjnych posiłków. Z tęsknoty za wakacyjnym słońcem i tajskimi smakami powstało zatem czerwone curry z łososiem – szybkie, pyszne i lekko ostre – dokładnie takie jakiego potrzebowałam 🙂

czerwone curry z łososiem

Składniki na 2 porcje:

~ 400 gramów filetu łososia bez skóry
~ 1 mała cebula
~ 300 ml mleka kokosowego
~ puszka pomidorów bez skórki
~ 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pół łyżeczki chili
~ 2 ząbki czosnku
~ 1 żółta papryka
~ sok z połówki limonki
~ olej do smażenia (u mnie kokosowy)
~ kolendra lub pietruszka do podania
~ ryż jaśminowy do podania

1

Łososia kroimy w większą kostkę, cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, siekamy czosnek, wyciskamy sok z limonki, siekamy kolendrę.

2

Na większej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek smażymy około 2 minut, dodajemy pastę curry lub chili i kontynuujemy smażenie przez około minutę ciągle mieszając, następnie dodajemy paprykę, smażymy kolejne 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

3

Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory i mleko kokosowe, mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy łososia i całość gotujemy jeszcze 10 minut aż ryba nabierze różowego koloru a sos zgęstnieje. Na koniec curry doprawiamy sokiem z limonki, posypujemy kolendrą, podajemy z ryżem jaśminowym.

red curry salmon

red curry