Tarta kawowa z czekoladą (bez pieczenia)

Nie pijam kawy, nigdy nie piłam, co często budzi zdziwienie. Za to uwielbiam wszelkiego rodzaju kawowe desery od tiramisu począwszy na tortach kawowych skończywszy. Dzisiejsza tarta powstała dość spontanicznie już dobrą chwilę temu, gdy razem z siostrą miałyśmy ochotę na coś słodkiego. Kilka chwil i gotowe, a potem już tylko chłodzenie i konsumpcja ale zapewniam, że warto było czekać! To na pewno pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników kawy i czekolady

tara kawowa2

Składniki na formę 28 cm:

Na spód:

~ 250 g ciasteczek pełnoziarnistych z czekoladą (u mnie Digestive)
~ 50 g masła

Na masę kawową:

~ 250 g serka typu Philadelphia
~ 1 szklanka śmietany kremówki
~ 1/3 szklanki cukru pudru
~ 40 ml świeżo zaparzonej kawy
~ 3 łyżki gładkiego masła orzechowego (opcjonalnie ale polecam)
~ 50 g mlecznej czekolady

1

Przygotowanie spodu zaczynamy od pokruszenia ciastek – można to zrobić za pomocą wałka lub blendera. Do powstałych w ten sposób okruszków dodajemy roztopione przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy a powstałą masę ciasteczkową wykładamy na spód i boki formy o średnicy 28 cm dokładnie dociskając łyżką.

2

Przygotowujemy krem kawowy ubijamy śmietanę na sztywno odkładamy, dokładnie ucieramy serek z cukrem i masłem orzechowym (jeśli używamy) na gładką masę, dodajemy ubitą śmietanę i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników, na koniec wlewamy przestudzoną kawę i delikatnie mieszamy łyżką.

3

Tartę chłodzimy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Gdy krem zastygnie w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej rozpuszczamy czekoladę i za pomocą łyżeczki polewamy rozpuszczoną czekoladą wierzch tarty tworząc fantazyjne wzory. Przechowujemy w lodówce.

tarta kawowa