Gulasz z indyka z warzywami
Ostatnio dość często przygotowuje różnego rodzaju gulasze i gęste zupy – wiadomo taka pora roku. Jednak dzisiejszy gulasz z indyka przypomniał mi letnie dni, kiedy to fasolka szparagowa, cukinia i papryka mogą być zrywane wprost do koszyka. Bardzo się ucieszyłam na myśl, że zima powoli zbliża się ku końcowi, bo to oznacza tylko jedno – już wkrótce będziemy znowu kupować świeże warzywa i owoce. Ech rozmarzyłam się. Póki co przywołajcie lato tym lekkim i pożywnym obiadem. Smacznego!
Składniki na 4 porcje:
~ 1 mała cukinia
~ 1 czerwona papryka
~ dwie garście żółtej fasolki szparagowej
~ 1 cebula
~ 2-3 łyżki oleju rzepakowego
~ 300 ml wody
~ 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
~ tymianek
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
~ sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz
1
Przygotowujemy warzywa – paprykę i cukinię kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka, jeśli używamy świeżej fasolki myjemy i oczyszczamy ją z twardych końcówek, jeśli używamy mrożonej nie rozmrażamy jej wcześniej.
Indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na złoto na oleju, dodajemy cebulę i paprykę, smażymy aż warzywa lekko zmiękną około 5 minut.
2
Następnie dodajemy cukinię i fasolkę smażymy kolejne 5 minut, dodajemy tymianek, paprykę wędzoną, solimy i pieprzymy. Następnie wlewamy na patelnię wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut (część wody powinna odparować). Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy wg uznania.
3
Gdy część wody odparuje zagęszczamy sos przesiewając przez sitko mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Gulasz idealnie smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie składniki się przegryzą.