Puszyste ciasto drożdżowe bez zagniatania

Wiele razy słyszałam od ludzi zajadających moje ciasto drożdżowe, że uwielbiają ale masakra z tym zagniataniem. Dziś specjalnie dla tej grupy wpis z ciastem drożdżowym bez zagniatania. Jedyne, co potrzebujecie to czas (ale on mija tak czy inaczej), podstawowe składniki, garnek i łyżkę albo mikser oraz odrobinę dobrych chęci. Czary mary i będziecie się cieszyć puszystym ciastem drożdżowym z owocami – możecie użyć dowolnych, ale ja wykorzystuję ostatnie śliwki, bo jednak tę wersję kocham najbardziej. Przepis wykopałam z zeszytu mojej Mamy i niezwłocznie wcieliłam w życie. A zanim ciasto zniknęło udało mi się nawet zrobić zdjęcie, co poczytuję sobie za mój osobisty sukces 😉

drozdzowe ze sliwką bez zagniatania

Składniki na tortownicę 23 cm:

Ciasto:
~ 20 g świeżych drożdży
~ 320 g mąki pszennej tortowej
~ 2 jajka rozmiar L
~ 100 g masła
~ 75 g cukru
~ 125 ml mleka

Nadzienie:
~ 300 g śliwek

Kruszonka:
~ 6 łyżek masła
~ 8 łyżek mąki
~ 8 łyżek cukru

1

Na początek przygotowujemy rozczyn: do lekko ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i dokładnie mieszamy, odstawiamy na około 15 minut aby rozczyn lekko zgęstniał i drożdże zaczęły pracować.

2

Przygotowujemy pozostałe składniki: mąkę przesiewamy, rozpuszczamy masło i zostawiamy aby przestygło.

3

Do przesianej mąki dodajemy cukier, mieszamy, następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka i mieszamy, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Następnie dodajemy roztopione masło a na koniec przygotowany rozczyn, całość ponownie mieszamy za pomocą łyżki lub miksera. Ciasto jest stosunkowo rzadkie ale takie właśnie ma być. Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w naczyniu przykrytym lnianą ściereczką na około 2 godziny, aby podwoiło objętość.

4

Wyrośnięte ciasto powinniśmy odgazować. W tym celu mieszamy je dokładnie łyżką, przekładamy do natłuszczonej foremki, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.

5

Odpestkowane śliwki układamy na cieście, delikatnie dociskając. Na koniec przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło, mąkę i cukier rozgniatamy palcami do uzyskania niewielkich kawałków ciasta, jeśli kruszonka jest zbyt sypka dodajemy masła, jeśli zbytnio się klei dodajemy mąki.

6

Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Kroimy po ostudzeniu.