Filet z kurczaka z bakłażanem, pomidorkami i serem kozim
Dziś mam dla Was pomysł na świetny obiad – pierś z kurczaka zapiekana z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi pod kozim serem. Świetne połączenie smaków, które urzekło nas świeżością. Może nie jest to obiad z cyklu fit ale wiadomo, że jak coś jest dobre, to jest albo niezdrowe albo niemoralne 😉 Polecam gorąco!
Składniki dla dwóch osób:
~ 400 g piersi z kurczaka
~ pół łyżeczki suszonego rozmarynu
~ 1 łyżka soku z cytryny
~ 1 mały bakłażan
~ 150 g pomidorków koktajlowych
~ 100 g serka koziego pleśniowego (roladka)
~ oliwa
~ sól morska
~ świeżo zmielony kolorowy pieprz
1
Sok z cytryny, suszony rozmaryn, sól i pieprz oraz 2 łyżki oliwy wymieszać w miseczce. Tak powstałą mieszanką natrzeć lekko rozbite tłuczkiem piersi kurczaka, zostawić na 30 minut.
2
Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą, poczekać aż zbierz się na nim woda wyglądająca jak poranna rosa. Usunąć wilgoć za pomocą papierowego ręcznika.
3
Rozgrzać patelnię grillową, grillować bakłażana na oliwie z obu stron na złoto, następnie na patelnię położyć kurczaka i zgrillować po 3-4 minuty z każdej strony.
4
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, w formie żaroodpornej ułożyć kurczaka, plastry grillowanego bakłażana oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, przyprawić solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
5
3 minuty przed końcem zapiekania położyć na wierzch ser kozi i pozostawić w piekarniku do czas, aż się rozpuści.