Tarta z łososiem i papryką
Dawno nie było na blogu tarty francuskiej, szybko nadrabiam zaległości i wrzucam specjalnie dla Was przepis na prostu i szybki obiad. Tarta, jak to zwykle u mnie narodziła się spontanicznie, z tego, co akurat było w lodówce i tak nam posmakowała, że postanowiłam niezwłocznie podzielić się z Wami przepisem 🙂 Nic tylko robić i zjadać, tym bardziej, że papryki na straganach dostatek.
Składniki dla trzech osób:
~ 250 g ciasta francuskiego
~ 100 g łososia wędzonego na ciepło lub grillowanego
~ 100 g sera camembert
~ 1/2 szklanki śmietany 18%
~ 2 jajka
~ 1/2 czerwonej papryki
~ garść rukoli
~ łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
~ sól morska
1
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni przy grzaniu „góra-dół”
2
Ciasto francuskie układamy w wyłożonej papierem formie do tarty i obciążamy tak, aby brzegi ciasta wystawały z każdej strony po 2-3 centymetry
3
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 10 minut aż brzegi delikatnie się zrumienią
4
Na podpieczony spód wykładamy camembert, łososia i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy śmietaną rozkłóconą z jajkiem i doprawioną solą. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 20 minut aż masa jajeczna się zetnie.
5
Wyciągamy tartę z piekarnika, posypujemy czerwonym pieprzem , na koniec rozkładamy na całej powierzchni listki rukoli.
6
Podajemy natychmiast po przyrządzeniu z dobrą oliwą.