Racuchy z jagodami/borówkami

Pulchne, mięciutkie placuszki pachnące latem. Uwielbiane przez dzieciaki, pakowane „na wynos” do zabrania na plac zabaw – racuchy z jagodami. Prosty przepis z podstawowych składników. Racuchy są ekspresowe w przygotowaniu – nic tylko chwytać patelnię i smażyć.

racuchy z jagodami

Składniki na 20 sztuk:

~ 2 jajka
~ 2 szklanki mleka
~ 2,5 szklanki mąki pszennej
~ 2 łyżki cukru
~ szczypta soli
~ 0.5 łyżeczki sody
~ 3/4 szklanki jagód leśnych lub borówki amerykańskiej
~ masło lub olej do smażenia

1

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z mlekiem, mąką, cukrem, solą i sodą. Na koniec dodajemy ubite białka i jagody/borówki i delikatnie mieszamy całość.

2

Porcję ciasta wylewamy na patelnię i smażymy na złoto na rozgrzanym sklarowanym maśle lub oleju. Odkładamy na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz. Podajemy ze śmietaną lub cukrem pudrem.

racuchy z jagodami