Sałatka z awokado

Lekka, pyszna, orzeźwiająca sałatka z awokado, która doskonale sprawdzi się jako śniadanie albo lunch zabrany do pracy czy szkoły. Idealna o tej porze roku, ze względu na trwający właśnie szczyt sezonu pomidorowo-paprykowego. Spróbujcie koniecznie!

sałatka z awokado

Składniki na 2 porcje:

~ 2 dojrzałe awokado (zobacz jak wybrać)
~ 2 dojrzałe pomidory (użyłam odmiany lima)
~ 1 jajko, ugotowane na twardo
~ 1 czerwona papryka
~ 1 ząbek czosnku
~ 2 zielone cebulki (jasna i zielona część)
~ garść czarnych oliwek
~ dwie garście sałaty (lodowa, rukola)
~ 2 łyżki posiekanej kolendry
~ 2 łyżki oliwy z oliwek
~ sok wyciśnięty z połówki cytryny
~ sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, chili do smaku

1

Przygotowanie sałatki zaczynamy od oczyszczenia warzyw. Pomidory kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych, paprykę i pomidory kroimy w kostkę, jajko dzielimy na ćwiartki, oliwki na połówki, cebulkę siekamy.

2

Awokado kroimy na połowę, wyciągamy pestkę i za pomocą małej łyżeczki wyciągamy miąższ, formując go w kulki. Jeśli chcemy zachowujemy wydrążone skórki – posłużą nam jako miseczki do podania sałatki.

3

W miseczce mieszamy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i chili.

4

Wszystkie składniki sałatki, oprócz jajka, delikatnie mieszamy i polewamy sosem. Na wierchu kładziemy ćwiartki jajka i posypujemy kolendrą, podajemy natychmiast.

sałatka z awokado

awokado sałatka