Tarta z zielonym groszkiem, porem i miętą

Pyszna, lekka tarta z zielonym groszkiem i miętą. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z uwagi na porę roku, aby ją lekko „odchudzić” zamiast śmietany i mąki pszennej użyłam jogurtu greckiego oraz mieszanki mąk orkiszowych. To świetny pomysł na letni obiad lub kolację, dobrze sprawdzi się też jako dodatek na letnim grillu – jest bardzo podzielna i łatwo ją transportować. Spróbujcie i pokochajcie 🙂

tarta z zielonym groszkiem

Składniki na formę 31 cm:

Na ciasto:

~ ¾ szklanki jasnej mąki orkiszowej typ 630 lub pszennej typ 650
~ ¾ szklanki mąki razowej orkiszowej typ 2000
~ duża szczypta soli
~ ½ szklanki zimnej wody
~ 125 g masła
~ 1 łyżka oliwy

Na farsz:

~ 2 jajka
~ szklanka jogurtu greckiego
~ 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
~ 1 por (biała część)
~ 2 łyżki masła
~ garść listków świeżej mięty
~ sól
~ świeżo zmielony czarny pieprz
~ szczypiorek do podania

1

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło i zagniatamy całość w taki sposób aby kawałki masła otoczyły się mąką. Dodajemy oliwę, sól i wodę, szybko zagniatamy całość, formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce około 30 minut.

2

Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz: na maśle podsmażamy pokrojonego w plasterki pora, aż lekko zmięknie, dodajemy groszek i dusimy na małym ogniu około 5 minut (powinien pozostać półtwardy)

3

W miseczce mieszamy jogurt, jajka, listki mięty. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

4

Schłodzone ciasto rozkładamy w formie, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą (ułożonymi na papierze do pieczenia) i podpiekamy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 210 stopni przy grzaniu góra dół aby nabrało złotego koloru.

5

Na podpieczony spód wylewamy farsz i pieczemy jeszcze 20 minut zmniejszając temperaturę do 190 stopni. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na ciepło lub zimno.

tarta z zielonym groszkiem

Piknik