Polędwiczki wieprzowe faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dziś mam dla Was pomysł na elegancki i szybki obiad. Polędwiczki wieprzowe to proste i dość wdzięczne w przygotowaniu delikatne mięso. Nie wymaga długich zabiegów, dzięki szynce parmeńskiej pozostaje soczyste, a szpinakowe nadzienie z suszonymi na słońcu, włoskimi pomidorami dodaje mu uroku. Regionalne włoskie produkty zagrały idealnie z polską kaszą gryczaną tworząc zgrabną symfonię smaków. Słońca nam ostatnio nie brakuje, a polędwiczki smakują też doskonale na zimno, dlatego świetnie sprawdzą się też podczas wszelkich letnich imprez w plenerze. Danie powstało w związku z zaproszeniem do udziału w akcji „Włoskie wyzwanie” organizowanej przez Lidl Polska. Polecam (nomen omen) gorąco!

polędwiczki ze szpinakiem

Składniki na 2 porcje:

~ 450 g polędwiczek wieprzowych
~ 400 g świeżego szpinaku
~ garść pomidorów suszonych na słońcu ITALIAMO
~ 2 ząbki czosnku
~ 2 łyżki soku z cytryny
~ szczypta gałki muszkatołowej
~ 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
~ olej do smażenia
~ 2 łyżki oliwy z oliwek ITALIAMO
~ 2 łyżki masła
~ 4 plastry szynki parmeńskiej
~ pieprz i sól

Kasza gryczana niepalona:
~ szklanka kaszy gryczanej niepalonej
~ 2 szklanki wody
~ 1 łyżka masła
~ sól

1

Na początek przygotowujemy nadzienie. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek, gdy zacznie pachnieć dodajemy oczyszczony i osuszony szpinak, czekamy aż cała woda odparuje. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, dodajemy sok z cytryny, gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku, smażymy około minuty.

2

Ocieplone do temperatury pokojowej polędwiczki osuszamy papierowym ręcznikiem. Za pomocą ostrego noża nacinamy mięso w głąb, w taki sposób aby utworzyć kieszonkę. Możemy to też zrobić końcem drewnianej łyżki. Następnie za pomocą małej łyżeczki faszerujemy polędwiczki szpinakiem i pomidorami starając się zmieścić całe nadzienie w środku. Mięso z zewnątrz smarujemy oliwą, obtaczamy w świeżo zmielonym pieprzu.

3

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy mięso na mocnym ogniu z każdej strony, aż nabierze mocno złotego koloru (około 10-12 minut). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

4

W międzyczasie przygotowujemy kaszę gryczaną. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej pół łyżeczki soli i łyżkę masła. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy całość 10 minut nie mieszając. Następnie zestawiamy kaszę z ognia, zostawiamy pod przykryciem, aby wchłonęła cały płyn na około 20 minut.

5

Obsmażone mięso przekładamy na deskę i owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Układamy w formie lub naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, wkładamy do piekarnika, i pieczemy około 15 minut. W połowie pieczenia smarujemy polędwiczki sokami, które się wydzielą.

6

Gotowe mięso przekładamy na deskę do krojenia, nie kroimy przed upływem 15 minut aby soki dobrze się rozeszły. Po tym czasie ostrym nożem kroimy polędwiczki na plastry, podajemy na kaszy gryczanej z odrobiną sosu balsamicznego.

polędwiczki ze szpinakiem

polędwiczki ze szpinakiem

polędwiczki ze szpinakiem