Ciasto kruche z owocami i lekką pianką

Ciepłe dni pachną u nas kruchym ciastem z owocami. Dziś mam dla Was przepis na takie, które zniknęło w oka mgnieniu i było chwalone zwłaszcza przez męską część zjadających 🙂 Lekka pianka, kwaskowate maliny na kruchym spodzie. Ciasto bardzo podzielne, smaczne i łatwe do wykonania. Właściwie pasują tu każde owoce, ja robiąc miejsce w zamrażalniku znalazłam jeszcze trochę malin, ale uśmiecham się już na myśl, że wkrótce zrobię to pyszne ciasto z truskawkami. Polecam gorąco! Zmodyfikowałam nieco przepis ze strony www.mojeciasto.pl

Składniki na formę 31×22 cm:


Na kruche ciasto:

~ 2,5 szklanki mąki pszennej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 3 łyżki cukru pudru
~ 5 żółtek
~ 250 g zimnego masła

Na piankę:

~ 5 białek
~ 1/2 szklanki oleju
~ 1 szklanka cukru
~ 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
~ 450 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone)
~ cukier puder do oprószenia

1

Na początek przygotowujemy ciasto – mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy posiekane zimne masło i rozgniatamy je w taki sposób aby otoczyło się mąką, następnie dodajemy żółtka, szybko zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto – jeśli jest zbyt sypkie i nie chce się zagnieść dodajemy 2-3 łyżki jogurtu lub śmietany.

2

Ciasto dzielimy na dwie części – jedna powinna być trochę większa. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, większą chłodzimy w lodówce około 30 minut.

3

Schłodzonym w lodówce ciastem wylepiamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor uważając aby ciasto się nie przypaliło.

4

Ciasto studzimy, w międzyczasie ubijamy białka na sztywno, nie przerywając miksowania partiami dodajemy cukier, następnie budyń. Na koniec cienką strużką wlewamy olej uzyskamy w ten sposób, gęstą, półpłynną masę.

5

Tak przygotowaną pianę wylewamy na wystudzone ciasto i układamy na niej maliny otworkami do góry delikatnie dociskając, jeśli używamy malin mrożonych nie rozmrażamy ich wcześniej.

6

Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą część ciasta, całość wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika z grzaniem góra-dół i pieczemy około 35-40 minut na złoto. Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

kruche z owocami

kruche z owocami

kruche z owocami