Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Lekki i szybki obiad – klopsiki w sosie koperkowym. Możecie je zrobić z dowolnego mięsa, u nas świetnie sprawdza się indyk. Klopsiki można łatwo zamrozić, aby w razie potrzeby mieć pod ręką gotowy obiad, a gdy przygotujecie do nich sos pomidorowy, idealnie sprawdzą się jako dodatek do makaronu. Osoby dbające o linię mogą pominąć etap smażenia i surowe klopsiki ugotować w wywarze warzywnym z poniższego przepisu – dla każdego coś miłego. Polecam!

Składniki na 15 sztuk:

Na klopsiki:
~ 0.5 kg filetów z piersi indyka
~ 0.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub bulgur
~ 1 jajko
~ 1 mała, czerwona cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ duża szczypta gałki muszkatołowej
~ sól
~ świeżo zmielony kolorowy pieprz
~ olej do smażenia


Na sos:

~ 0.5 litra wody
~ ½ marchewki
~ kawałek korzenia selera lub laska selera naciowego
~ 2 listki laurowe
~ ząbek czosnku
~ kilka ziarenek ziela angielskiego
~ 2 łyżki mąki pszennej
~ 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
~ 1 łyżka koperku
~ sól i pieprz

1

Za pomocą maszynki mielimy mięso, za pomocą blendera lub młynka do kawy rozdrabniamy ugotowaną kaszę na papkę.

2

Do zmielonego mięsa dodajemy rozdrobnioną kaszę, drobno posiekaną cebulę, jajko, sól, pieprz, gałkę całość dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Masa powinna być dość zwarta, formujemy z niej średniej wielkości kulki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki na średnim ogniu z obu stron na rumiano.

3

W międzyczasie przygotowujemy wywar na sos – wodę gotujemy, dodajemy marchewkę , seler, czosnek, listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy 10 minut, a następnie wrzucamy obsmażone wcześniej kotleciki i gotujemy jeszcze pięć minut, doprawiamy solą i pieprzem.

4

Rozrabiamy mąkę w kilku łyżkach zimnej wody, tak aby nie było grudek, wlewamy do sosu i energicznie mieszamy. Następnie odlewamy do szklanki kilka łyżek wywaru, dodajemy do niego śmietanę, mieszamy i łączymy z sosem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy jeszcze koperek, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

klopsiki z indyka

klopsiki z indyka