Pudding z nasionami chia i owocami (Chia pudding)

Małe, czarne, niepozorne nasionka chia to bogate źródło kwasów omega-3. Takie śniadanie zapewni Wam bombę składników odżywczych. Te nasiona, znane już Aztekom, robią od jakiegoś czasu niesamowitą karierę jako nieocenione źródło wspomnianych kwasów omega-3, fosforu, magnezu, wapnia, białka i potasu. Bez trudu kupicie je przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością. Może warto czasem zamienić jogurt owocowy słodzony syropem glukozowo-fruktozowym i sztucznie zabarwiony na pudding, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę? Polecam gorąco!

chia pudding

 

Składniki na 250 ml:

~ szklanka mleka – użyłam ryżowego ale może być dowolne
~ 2 łyżki nasion chia
~ pół dojrzałego kiwi
~ łyżka jagód goji

1

Mleko przelewamy do słoika lub innego naczynia z zakrętką, dodajemy dwie łyżki nasion chia i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut, ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

2

Przed podaniem dodajemy pokrojone w kostkę kiwi i posypujemy jagodami goji. Pudding jest dość neutralny w smaku, pasują do niego także inne owoce i dodatki np.: truskawki, jagody, banany, mango czy jabłka. Pudding można także posłodzić miodem i doprawić cynamonem lub wanilią.

chia pudding

chia pudding

chia pudding