Zupa krem z dyni z papryką i chipsami z chorizo

Sezon dyniowy w pełni, a dynia to takie wdzięczne warzywo, które doskonale komponuje się z innymi smakami. Dzisiejszej zupie charakteru nadały: papryka, serek kremowy z bazylią i rukolą i chipsy z chorizo. W tym roku (póki co) jesienna aura w Krakowie nas rozpieszcza i słońca nie brakuje, ale radosny kolor zupy dyniowo-paprykowej cieszy oczy i serce a smak zadowoli każde podniebienie. Nic tylko gotować i miksować.

krem z dyni z papryką

Składniki na 6 porcji:

~ 700 g dyni (waga po usunięciu pestek)
~ 1 l delikatnego bulionu warzywnego, ewentualnie drobiowego
~ 1 czerwona papryka
~ 1 czerwona cebula
~ 100 g serka kremowgo Apetina z rukolą i bazylią
~ świeżo zmielony czarny pieprz, sól, curry – do smaku
~ oliwa lub olej z pestek dyni
~ 8 cienkich plasterków chorizo
~ pestki dyni do podania

1

Dynię (razem ze skórą) kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do piekarnika, solimy, polewamy oliwą i pieczemy około godziny aż zmięknie w 190 stopniach.

2

Po ostygnięciu dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wcześniej przygotowanego bulionu.

3

Na patelnię wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, całość podsmażamy na oliwie około 10 minut aż warzywa zmiękną, dodajemy do bulionu i gotujemy 6-7 minut.

4

Zupę miksujemy na gładki krem, na koniec dodając serek kremowy Apetina z rukolą i bazylią oraz przyprawiając do smaku pieprzem, solą i curry. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy ją rozcieńczyć dodając np.: śmietankę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

5

Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy pestki dyni i prażymy około 2-3 minuty, odkładamy do miseczki. Na tą samą patelnię układamy plasterki chorizo i podsmażamy „na chrupko”. Nalewamy zupę do miseczek, dekorujemy pestkami dyni, kulką serka i chipsami z chorizo i od razu podajemy.

Krem z dyni z papryką

DSC_3188

Dania z serkami kremowymi