Puszysty mus z białej czekolady i serka kremowego z sosem malinowym

Bajecznie pyszny i prosty do zrobienia puszysty mus, który na chwilę przywoła lato. Aby go zrobić potrzeba zaledwie kilku składników a efekt jest doprawdy niezwykły. Klasyczne połączenie białej czekolady i malin zostało tu wzbogacone o lekko słony posmak serka kremowego, który nie tylko doskonale podkreśla i wydobywa słodycz, lecz również sprawia, że deser zaskakuje aksamitną i lekką jak chmurka konsystencją. Hedonizm w czystej postaci.

mus z białej czekolady z malinami

Składniki na 4 porcje:

~ 125 g serka kremowego naturalnego
~ 1 szklanka mocno schłodzonej śmietany 30%
~ 200 g dobrej jakości białej czekolady
~ 200 g malin (poza sezonem mrożone)
~ 3 łyżki cukru
~ listki mięty do dekoracji.

1

Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy talerz z połamaną na kawałki białą czekoladą i w ten sposób, w kąpieli wodnej, roztapiamy białą czekoladę aby uzyskać płynną masę. Odstawiamy aby lekko przestygła. Ubijamy śmietanę kremówkę, następnie dodajemy serek kremowy i krótko miksujemy, na koniec dodajemy jeszcze przestudzoną czekoladę – całość delikatnie miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły i odkładamy do lodówki.

2

W rondelku umieszczamy maliny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż owoce puszczą sok, gotujemy na większym ogniu aby odparować nadmiar wody, do momentu aż maliny się rozpadną i otrzymamy gęsty sos, który przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.

3

Na dno deserowych pucharków wlewamy po dwie łyżki ciepłego sosu malinowego, następnie wykładamy mus z białej czekolady i serka kremowego, a na koniec dekorujemy pozostałym sosem i świeżymi listkami mięty i natychmiast podajemy.

mus z białej czekolady z malinami

mus z białej czekolady z malinami

mus z białej czekolady z malinami