Tort jogurtowy z malinami

Tort, który robi się sam – wymaga od nas minimum wysiłku, choć jego przygotowywanie należy zacząć 24 godziny wcześniej. Lekki, aksamitny w smaku, a do tego elegancki i urzekający prostotą. Masa z jogurtu greckiego jest po prostu genialna – można jej użyć np.: do dekoracji muffinek, czy innych ciast. To ostatni tort, który przygotowałam na urodziny Soni, bardzo nam posmakował. Pomysł na masę zaczerpnęłam z Kwestii Smaku.

tort jogurtowy z malinami

Składniki na tort o średnicy 24 cm:

Na blaty biszkoptowe:
~ 5 jajek
~ 1 szklanka cukru
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem i przełożenie tortu
~ 3 duże opakowania (1200 g) jogurtu greckiego użyłam Bakomy
~ 2 tabliczki białej czekolady
~ 400 ml konfitury z malin

Do dekoracji:
~ kolorowe koraliki cukrowe
~ 150 ml śmietany kremówki
~ sok z buraków lub barwniki spożywcze

1

24 godziny przed planowanym przygotowywaniem tortu na wyłożone gazą sito wykładamy jogurt grecki. Sito umieszczamy na garnku lub większej misce aby płyn z jogurtu swobodnie spływał do naczynia. Garnek z sitem umieszczamy w lodówce i wyciągamy tuż przed przygotowywaniem masy następnego dnia.

2

Przygotowujemy biszkopt, pamiętając aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia a białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej miksujemy do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Do tak przygotowanych białek dodajemy żółtka z proszkiem, całość dokładnie miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.

3

Tak przygotowany biszkopt pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka, następnie wyciągamy z piekarnika i upuszczamy z wysokości 60 cm na ziemię, co zapobiegnie późniejszemu opadaniu. Studzimy i za pomocą ostrego noża przecinamy ciasto w taki sposób aby uzyskać 3 biszkoptowe krążki.

4

Z lodówki wyciągamy odsączony jogurt, wylewamy płyn, który zebrał się w naczyniu. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, gdy jest płynna dodajemy do niej 3-4 łyżki odsączonego jogurtu i mieszamy. Następnie czekoladę dodajemy do pozostałego jogurtu i mieszamy łyżką aby powstała w miarę jednolita masa, nasz krem jest już gotowy.

5

1/4 kremu odkładamy do dekoracji. Blaty biszkoptowe smarujemy obficie konfiturą, a następnie smarujemy połową pozostałego kremu, czynność powtarzamy. Za pomocą szpatułki lub szerokiego noża smarujemy kremem boki i wierzch tortu, chłodzimy w lodówce 3-4 godziny. Przed podaniem dekorujemy rozetkami bitej śmietany zabarwionej na dowolny kolor np.: różowy (sokiem z buraków) i cukrowymi koralikami.

DSC_2611