Domowy sos BBQ

Jak często czytacie etykiety na produktach spożywczych? Ja zawsze i poszukując sosu BBQ po przeczytaniu kilku zrezygnowałam z kupna, stwierdziłam, że jego zrobienie nie może być trudne, a obejdziemy się bez syropu glukozowo-fruktozowego, zagęstników, konserwantów i całej tej zbędnej chemii. Sosy BBQ różnią się między sobą ostrością, słodkością, ale to, co je łączy to cudowny aromat wędzonej papryki, bez której w tym wypadku nie możemy się obejść. Sos BBQ doskonale nadaje się do burgerów, mięsa i ryb i choć sezon grillowy powoli dobiega końca warto go przygotować i używać nie tylko na świeżym powietrzu. Przepis na sos idealny znalazłam tutaj.

sos BBQ2

Składniki na 250 ml sosu:

~ 0,6 szklanki keczupu (użyłam ostrego firmy Pudliszki)
~ 0,5 szklanki brązowego cukru
~ 3 łyżki melasy
~ 3 łyżki winnego octu jabłkowego
~ 3 łyżki wody
~ 2 łyżki sosu Worchestire
~ 1,5 łyżki ostrej musztardy
~ 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki w proszku
~ 2 ząbki czosnku
~ duża szczypta pieprzu kajeńskiego
~ 0,5 łyżeczki soli
~ 0,5 łyżeczki pieprzu

1

Czosnek przepuszczamy przez praskę i razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.

2

W zależności od pożądanego stopnia gęstości gotujemy 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos można przechowywać w lodówce około 1 tygodnia.

sos BBQ